IZQUIERDA UNIDA

Crida d’Esquerra Unida per l’1 de maig

La celebració d’aquest 1 de maig, dia internacional de la clase treballadora, va a estar lluny d’èsser una festa ritual. Ens trobem al sisé any d’una profunda crisi del sistema capitalista i el neoliberalisme tracta de imposar una eixida que reforce l’explotació, buida de drets l’anomentat Estat de Benestar i conculca els drets dels treballadors i treballadores.
Les polítiques neoliberals estan agreujant la crisi: la inestable i febla creació d’ocupació dels últims mesos només dona lloc a una major desprotecció social com a conseqüència del increment de l’atur de llarga durada i la pèrdua de prestacions, i sobretot, de l’aplicació de les reformes laborals, que està generant treballadors i treballadores pobres. Pobres amb contracte.

La població activa disminueix, l’emigració juvenil creix i al País Valencià el 62,66% dels menors de 25 anys està a l’atur. El deteriorament dels serveis públics fonamentals és evident. La desigualtat i la pobresa s’estan estenent fins a límits insuportables, afectant especialment a la infància i a les dones.
Pel que respecta al País Valencià, hi ha prop de 41000 persones menys treballant en aquest primer trimestre de 2014, segons les dades de darrera enquesta de l’EPA i comparant-les amb les dades de l’últim trimestre de 2013. Aquest últim informe també indica que a més hi han 26000 persones actives menys. És a dir, persones que o bé ha hagut d’emigrar per buscar ocupació en altres llocs fora o dins de l’estat espanyol o que no continuen inscrits a les oficines del Servef dades les poques expectatives de trobar ocupació que s’uneixen a la finalització de les prestacions per desocupació.
Amb tot açò, lluny de que es resolguen els problemes, el dèficit no es redueix i el deute públic augmenta ràpidament. Les mesures d’austeritat són un fracàs. El patiment que s’imposa només val per garantir la ràpida recuperació dels beneficis empresarials.
En França, per exemple, veiem com s’utilitzen descaradament per part d’un govern socialdemòcrata les mateixes argumentacions que s’empraren en Espanya per justificar les polítiques antiobreres de les retallades. En altres llocs, els conflictes militars i les amenaces de guerra es reforcen.
La lluita, la mobilització i l’organització en sindicats de classe, continua sent la millor arma dels treballadors i les treballadores.
Així veiem com les mobilitzacions com la de la neteja urbana i les marees en la sanitat de Madrid i altres ciutats, les vagues d’ensenyament al llarg de tot l’estat espanyol, la lluita per l’aplicació de la llei de dependència al País Valencià, la lluita dels treballadors i treballadores de Coca Cola, de Galmed al Port de Sagunt o del sector del metall en la província d’Alacant i de l’Hostaleria en Castelló, per ficar alguns exemples, i sobretot la gran mobilització pel pa, el sostre i el treball del 22 de març, estan canviant la situació. Aquestes mobilitzacions, no totes amb el resultat esperat, estan demostrant que la por ha de canviar de bàndol, que la rebel.lia front les imposicions es demostra de manera organitzada i per això des d’Esquerra Unida animem a la lluita constant pels nostres drets laborals i socials.
Junt a això, hi ha que canviar la correlació de forces a les institucions. En concret, les properes eleccions europees poden permetre que la força del món del treball, de la ciutadania, estiga reflectida al Parlament Europeu. Allò fonamental de les polítiques que afecten als nostres salaris, a les nostres pensions, als serveis socials i als drets laborals es decideix a Europa. Està en joc molt del que afecta a les nostres vides i és precís destrossar el bipartidisme per a que s’òbriguen pas els interessos dels pobles d’Europa.
Les polítiques de la Comissió Europea, del Banc Central i del Fons Monetari Internacional (l’anomenada troika) en aliança amb els interessos del gran capital i de la banca tracten de reforçar l’explotació dels treballadors i treballadores de tots els països d’Europa, des dels “minijobs” en Alemanya o els contractes “zero hores” al Regne Unit fins la congelació salarial en Fraça i les reformes laborals en Espanya.
Front a eixes polítiques hi han solucions i recursos per finançar-les, mitjançant una reforma fiscal progressiva i suficient i la lluita contra el frau i l’economia submergida. És possible la recuperació de la demanda, única forma d’augmentar l’ocupació, mitjançant la pujada de salaris i pensions, el increment de la inversió pública productiva i la millora de la despesa social.
En aquest 1 de maig és també crucial la lluita per la defensa dels serveis públic, dels drets laborals, la negociació col·lectiva i la democràcia. Eixa lluita ens aportarà força per obrir el camí cap a altra política. 
De la mateixa manera, és tan palés com sempre el caràcter internacionalista de l’1 de maig. Per això, Esquerra Unida fa una crida a la solidaritat amb els treballadors i treballadores del món sencer i, especialment, amb els que lluiten per la pau i per condicions de treball mínimament dignes. Una part fonamental d’aquesta solidaritat volem compartir-la combatent amb la resta dels treballadors i treballadores europeus, víctima de les decisions de la troika, i especialment amb aquells que més estan patint les polítiques de retallades.
Esquerra Unida fa una crida a la seua afiliació i al conjunt de treballadors i treballadores a participar activament a les manifestacions, concentracions i actes convocats pels sindicats de classe.

PER UN 1 DE MAIG DE LLUITA I MOBILITZACIÓ PER UNA EIXIDA SOCIAL DE LA CRISI!
PER UN 1 DE MAIG DE SOLIDARITAT AMBS ELS TREBALLADORS EUROPEUS FRONT LES POLÍTIQUES DE LA TROIKA!
PER L’OCUPACIÓ DIGNA I ELS DRETS SINDICALS!
_______________________________________
Llamamiento de Esquerra Unida para el 1º de mayo

La celebración de este 1 de Mayo, día internacional de la clase trabajadora, va a estar lejos de ser una mera fiesta ritual. Estamos en el sexto año de una profunda crisis del sistema capitalista y el neoliberalismo intenta imponer una salida que refuerza la explotación, vacía el llamado Estado del Bienestar y conculca los derechos de los trabajadores.

Las políticas neoliberales están agravando la crisis: la inestable y débil creación de empleo de los últimos meses sólo da lugar a una mayor desprotección social, como consecuencia del incremento del paro de larga duración y la pérdida de prestaciones y, sobre todo, de la aplicación de las reformas laborales, que está generando trabajadores pobres. Pobres con contrato.

La población activa disminuye y la emigración juvenil crece y en el País Valencià el 62,66% de los menores de 25 años está en paro. El deterioro de los servicios públicos fundamentales es evidente. La desigualdad y la pobreza se están extendiendo hasta límites insoportables, afectando especialmente a la infancia y la mujer.
Por lo que respecta al País Valencià, hay cerca de 41000 personas menos trabajando en este primer trimestre de abril, según datos de la última encuesta de la EPA y comparándolos con los datos del último trimestre de 2013. Este último informe también indica que además hay 26000 personas activas menos. Es decir, personas que o bien han tenido que emigrar para buscar empleo en otros lugares fuera o dentro del estado español o que no continúan inscritos en las oficinas del Servef dadas las pocas expectativas de encontrar empleo que se unen a la finalización de las prestaciones por desempleo.

Con todo ello, lejos de resolverse los problemas, el déficit no se reduce y la deuda pública aumenta rápidamente. Las medidas de austeridad son un fracaso. El sufrimiento que se impone sólo sirve para garantizar la rápida recuperación de los beneficios empresariales.

En Francia, por ejemplo, vemos como, se utilizan con descaro por parte de un Gobierno socialdemócrata las mismas argumentaciones que se usaron en España para justificar las políticas antiobreras de recortes. En otros lugares, los conflictos militares y las amenazas de guerra se refuerzan.

La lucha, la movilización y la organización en sindicatos de clase, sigue siendo la mejor arma de los trabajadores y trabajadoras.

Así vemos como movilizaciones como la de la limpieza urbana y las mareas en la sanidad en Madrid y en otras ciudades, las huelgas en la enseñanza a lo largo de todo el estado español, la lucha por la aplicación de la ley de la dependencia en el País Valencià, la lucha de los trabajadores y trabajadoras de  Coca Cola, de Galmed en el Puerto de Sagunto o del sector del metal en la provincia de Alicante y de la hostelería en Castellón, por poner sólo algunos ejemplos,  y sobre todo la gran movilización por el pan, el techo y el trabajo del 22 de marzo, están cambiando la situación. Estas movilizaciones, no todas con el resultado esperado, están demostrando que el miedo debe cambiar de bando, que la rebeldía frente a las imposiciones se muestra de manera organizada y por ello desde Esquerra Unida animamos a la lucha constante por nuestros derechos laborales y sociales.

Junto a ello, hay que cambiar la correlación de fuerzas en las instituciones. En concreto, las próximas elecciones europeas pueden permitir que la fuerza del mundo del trabajo, de la ciudadanía, se refleje en el próximo Parlamento Europeo. Lo fundamental de las políticas que afectan a nuestros salarios, a nuestras pensiones, a los servicios sociales y a los derechos laborales se decide en Europa. Está en juego mucho de lo que afecta a nuestras vidas y es preciso destrozar el bipartidismo para que se abran paso los intereses de los pueblos de Europa.

Las políticas de la Comisión Europea, del Banco Central y del Fondo Monetario Internacional (la llamada troika) en alianza con los intereses del gran capital y de la banca intentan reforzar la explotación de los trabajadores y trabajadoras de todos los países de Europa, desde los ”minijobs” en Alemania o los contratos “cero horas” en el Reino Unido hasta la congelación salarial en Francia y las reformas laborales en España.

Frente a esas políticas hay soluciones y recursos para financiarlas, mediante una reforma fiscal progresiva y suficiente y la lucha contra el fraude y la economía sumergida. Es posible la recuperación de la demanda, única forma de aumentar el empleo, mediante la subida de salarios y pensiones, el incremento de la inversión pública productiva y la mejora del gasto social.

En este 1 de Mayo es también crucial la lucha por la defensa de los servicios públicos, de los derechos laborales, la negociación colectiva y la democracia. Esa lucha proporcionará la fuerza para abrir el camino a otra política.

Igualmente está tan vigente como siempre el carácter internacionalista del 1 de Mayo. Por ello, Esquerra Unida llama a la solidaridad con los trabajadores y trabajadoras del mundo entero y, especialmente, con los que luchan por la paz y por condiciones de trabajo mínimamente dignas. Una parte fundamental de esta solidaridad queremos compartirla combativamente con el resto de los trabajadores y trabajadoras europeos, víctima de las decisiones de la troika, y especialmente con aquellos que más están sufriendo las políticas de recortes.
Esquerra Unida llama a su afiliación y al conjunto de trabajadores y trabajadoras a participar activamente en las manifestaciones, concentraciones y actos convocados por los sindicatos de clase.

¡POR UN 1 DE MAYO DE LUCHA Y MOVILIZACIÓN PARA UNA SALIDA SOCIAL DE LA CRISIS!
¡POR UN 1 DE MAYO DE SOLIDARIDAD DE LOS TRABAJADORES EUROPEOS FRENTE A LAS POLÍTICAS DE LA TROIKA!
¡POR EL EMPLEO DIGNO Y LOS DERECHOS SINDICALES!